Resepi Butter Cream Chicken

Bahan-bahan ( 3-4 org makan )

  • 2 keping isi ayam - sama ada dada or isi paha (dihiris2)
  • 2 cmb besar butter or majerin
  • 1 cmb minyak
  • 2 biji cili merah dihiris2
  • 4 biji cili padi dihiris2
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 cawan susu UHT
  • 1-2 cmb gula
  • 1/2 cmt garam
  • 1 cmt tepung gandum
  • Utk perapan: 1 cmt garam
  • 1/2 cmb kari
  • 1 biji telur
  • 1 cm tepung jagung
  • 1 cmt gula
  • (campur sume bahan di atas & perap bersama hirisan ayam)

Cara-cara

  1. Perap ayam dgn bahan perapan selama 1 jam.
  2. Goreng ayam hgg kekuningan.
  3. Tumis cili2 & daun kari dlm butter & minyak hgg naik bau.
  4. Masukkan tepung, goreng hgg garing.
  5. Masukkan susu, garam, gula.
  6. Bila kuah hampir pekat, masukkan ayam.
  7. Jika kuah masih cair, tambah tepung gandum yg dibancuh dgn sikit air... kalau terpekat, tambah susu UHT atau air. Kepekatan kuah bergantung kpd citarasa masing2.
  8. Sedia utk dimakan bersama nasi panas
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment